Skola - Näringsliv/PRAO

Skola - näringsliv/PRAO

Eleverna har PRAO en vecka i årskurs 8 och en vecka i åk 9.


Åk 8 vt 2017

V 9 Thoren Framtid och Internationella skolan

V 10 Linnéskolan 8A och 8B

V 11 Linnéskolan 8C och 8F

V 12 Linnéskolan 8D och 8E

Ni hittar de prao platser jag tagit fram under www.samverka.nulänk till annan webbplats.

Självklart får du välja din egen prao plats, kom bara ihåg att då kan du inte ringa till de platser som redan finns på webbsidan samverka.nu, utan kontakta andra företag.

Vecka 3 går jag ut i klasserna och informerar och vecka 5 ska du välja från webbsidan eller ha med dig en egen vald prao plats.

Följ gärna prao på Facebooklänk till annan webbplats, där får du som elev eller förälder lite påminnelser och information.

Prao har specifika värden, som andra kontakter med arbetslivet inte ger. Inget annat överträffar att vistas på en arbetsplats, vara del i ett lag och ha vuxenkontakt under minst en veckas tid. I forskning har man sett att prao:n fyller många olika funktioner.

  • Den underlättar elevernas studie- och yrkesval
  • Den bidrar till ökad kontakt mellan olika generationer
  • Den tillför ämnesundervisningen nya perspektiv och ger stöd för inlärningen
  • Den ökar elevernas kunskap om arbetslivet och dess krav och möjligheter

Till dig som är elev

Innan praoperioden

Tänk igenom vilka yrken och arbetsplatser som kan vara intressanta. Gå gärna in på arbetsförmedlingens hemsida och gör intressetestet. Välj gärna en plats som idag räknas som bristyrken t.ex. förskolelärare, industri, kock, sjuksköterskeyrken, gymnasielärare i yrkesämnen eller t.ex. tandhygienist.


Om du får problem på din arbetsplats, så får du inte bara stanna hemma. Du måste gå till arbetet i alla fall, men du kan ju ringa mig, så kan jag komma och hälsa på. Problemen är till för att lösas, och det hjälper jag gärna till med.

Kom ihåg att tacka dina arbetskamrater och handledare när du slutar din prao. De ställer upp för dig gratis.


Om problem av allvarligare art uppstår på praoplatsen kan eventuellt byte ske.

Veckan efter praoperioden

Lämna in mat och reseersättningslappen, närvarolappen (om du fått den med dig) och lappen med frågorna om din prao plats, till din mentor.

Till dig som är förälder

Elev och vårdnadshavare har ett ansvar att informera prao platsens handledare om en eventuell risk på grund av elevens hälsotillstånd eller utveckling. Ytterligare information kring detta finns på blanketten Medicinsk kontrolllänk till annan webbplats (pdf, 23.5 kB) Du som förälder är skyldig att ringa och sjukanmäla eleven till både praoplatsen och skolan. Telefonnummer till båda ställen finns på praolappen som eleven får när valet är klart.

Eleven är försäkrad genom skolan.

Viktig information om prao, hur barn och ungdomar får arbeta finner du på arbetsmiljöverkets hemsidalänk till annan webbplats

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.